25 July 2020
Matbaa

AMERİKAN BRİSTOL KAĞIT

Genelde tek tarafı kaplamalı veya çift taraflı kâğıt cinsidir. Bristol, üzerinde, mürekkeple çalışmaya elverişli, kaliteli, baskıya uygun kaygan kâğıt preslenmiş, daha çok kitap kapağı, kutu vb. olarak kullanılan karton.
Amerikan Bristol kâğıdın büyük bir çoğunlukla (yaklaşık % 90) tek yüzlü olanı kullanılmaktadır. Çift yüzlü nadir kullanılır ve istenir.

Amerikan Bristol kağıdın gramajları

190 – 210 – 230 – 250 – 270 – 300 – 350 ve 400 gram şeklindedir. Amerikan Bristol ‘ün ebadı fix 70×100 ‘dür. Ekstradan Bobin olarak bulunmaktadır. Bobinler 60 cm, 70 cm, 80 cm, 90 cm, ve 100 cm ‘dir.

AMERİKAN CİLT

Formaları dikilmeden birleştirilen ve kitap sırtına sürülen tutkal ile bağlanan cilt şeklidir. Formalar dört kenarından kesilir ve plastik tutkalla sırtlarından birbirlerine yapıştırılır. Sırt yüzeyini tülbent ya da tel ile daha da sağlamlaştırmak mümkündür.

Uzun süre kullanılması gerekli kitaplar ya da ajanda gibi yılın her günü kullanılması zorunlu olan ürünler dışında karton kapaklı ciltleme sistemleri geliştirilmiştir. Bu sistem ülkemizde Amerikan Cilt türü olarak tanımlanmaktadır.

Amerikan cilt makinesinde, harmanı çekilmiş formaların sırt kısmı özel tırtıllı bıçaklarla tıraşlanır, bu bölüme tutkal sürülüp kapak takılarak preslenir.

Günümüzde yüksek tirajlı (roman, öykü, ders kitabı vb.) ürünlerde ekonomik ve hızlı olması nedeniyle tercih edilir. Kuşe kağıtların ciltlenmesinde tercih edilmemelidir. 

BASKI

Film,kalıp,klişe vs.kullanılarak kağıt ya da başka malzemelerin üzerine yapılan her çeşit imaj transferine denir.

Baskı Çeşitleri ve Teknikleri

  • Ofset baskı
  • Tipo Baskı
  • Tifdurk Baskı
  • Flekso Baskı
  • Serigrafi Baskı
  • Dijital Baskı 

BASKI YÜZEY KORUMA

Cilt işi bittikten sonra kitap, dergi, broşür, dosya vb. gibi materyallerin üzerine güzel bir görüntü vermek ve dış etkenlerden korumak için yapılan bir işlemdir. Bunlar selefon, laklama ve verniktir. 

BIÇAK

Kağıdı ölçülendirerek kesmek için kullanılan makine (Giyotin). Özel kesimli malzemeler için kullanılan genelde lazer ile oyularak şekillendirilmiş ahşap tabana çakılan keskin çelik parçalardan oluşan kesim şablonu.

CİLT

Sayfa ve formaları, iplik, tutkal veya tel ile birleştirme işidir. 

ÇİFT KULAK

Bir tabakanın iki tarafından eşit olarak içeriye katlanmasıdır.

DAMLA LAK

Su damlası gibi küçük yüzeylerde kabartma efekti oluşturmak için ideal üründür. Parlak ve kabarık bir yüzey oluşturur. Efekti çok güçlüdür, hem elle hem de gözle çok rahat algılandığı için tercih edilir.

DEGRADE

Tramın geçişleri belli etmeyecek şekilde belirli iki notka arasında artması ya da azalması. Vinyet de denir.

DİJİTAL BASKI

Bilgisayar ortamında hazırlanmış dosyaların ink-jet ya da lazer teknolojisi kullanılarak doğrudan kağıda geçirilmesiyle dijital baskı makinaları kullanılarak yapılan baskı çeşididir.

CMYK değerleri ile baskı yapılır. Ekstra renkler basılamaz. Kağıt, Vinil, Folyo, One Way Vision, Mesh, Canvas, Cast folyo …vs. üzerine basılması ile üretim süreci gerçekleştirlir.

Dijital Baskı kendi içerisinde ikiye ayrılır:

  • Dış Mekan (Outdoor) Dijital Baskı
  • İç Mekan (Indoor) Dijital Baskı

DİSPERSİYON LAK

Dispersiyon lak ofset baskı ile basılmış baskıların sürtünme esnasında baskının bozulmaması ve renklerin daha uzun ömürlü olabilmesi için uygulanır.

Dispersiyon lakları aynı zamanda hava sirkülasyonu yani oksidatif yolla kuruyan baskı üstü koruyucu filmi olarak nitelendirilebilinir.

Altındaki baskıyı korumak ve güzelleştirmek için kullanılan su bazlı kaplama tekniğidir. Ofset makineleri aracılığı ile kullanılır. Verniğe göre çok parlak ve sürtünmeye dayanıklıdır. UV Lak kadar gösterişli değildir. 90 g/m2‘den daha ağır kaplanmış kağıtlara uygulanması önerilir. 

Mükemmel parlaklık ve yüzey yayılması (istenirse mat olarak da üretilebilir) yüksek sürtünme direnci ve kayganlık , hızlı kuruma , az koku (kuruduktan sonra koku yapmaz), yüksek istifleme yapabilme imkanı (püskürtme tozu gerektirmez), su ile inceltilebilme imkanı , yüksek UV ışık direnci (sararmaz) su ile temizlenebilme, daha temiz bir çalışma ortamı, yanma riski yoktur.

Dispersiyon lakları reçineler ve dispersiyonlar gibi ana muhtevaları komplike yapılı olduklarından lak imalatçıları tarafından imal edilemez. Kimya endüstrisinin bu konuyla ilgilenen imalatçıları tarafından geliştirilen mamullerden istifade etmek zorundadırlar.

DÖRT RENK BASKI (CMYK): 

Dört ana renk kullanılarak (Mavi-Kırmızı-Sarı-Siyah) yapılan baskı tipidir. Proses baskı veya çok renkli baskı da denir.

EFEKT LAK

Genelde baskı sonrası uygulama olarak da kullanılmaktadır. Kağıt ve PVC üzerine uygulanarak vurgulanmak istenen resim ve grafiklere kumlu bir görünüm kazandırır.

FLEKSO BASKI

Rotatif baskı makinalarında yükseltilmiş plastik ya da kauçuk kalıplarla yapılan baskı tipidir. Bobin kağıt veya plastik folyeler üzerine baskı yapar. Flekso baskı sistemi çoğunlukla ambalaj, etiket ve gazete baskısında kullanılmaktadır. Anilin boya: Taş kömürü eterinden elde edilen organik boyadır. Flekso baskıda kullanılır.

GOFRE

Bir görüntüyü kağıt üzerinde kabartma işlemine denir.

Gofre uygulanacak yazı, imaj v.s. klişe denilen metal levha üzerine aktarılması ve bunun pedal, kazanlı, maşalı gibi (tipo baskı makinaları) makinalarda belli bir basınç uygulanarak yapılır.

Gofre baskıda kullanılan klişeler 3 mm kalınlığındadır. Kalın gramajlı kağıtlarda ve malzemelerde 5 mm ve üzeri kalınlıktaki klişeler kullanılmaktadır. 5 mm klişeler baskısız ajanda ve çantalarda daha yoğun olarak kullanılmaktadır.

Gofre için çift taraflı klişe yaptırılır. Klişeler asitle indirilerek oluşturulduğu gibi erozyon yöntemini kullanılarak da hazırlanabilmektedir. Klişe, basılacak işin baskı sayısına göre çinko veya çelikten olabilir. Çinko klişeler normal klişe üretim atölyelerinde oluşturulurken çelik klişeler torna tesviye atölyelerinde erozyon yöntemi ile hazırlanmaktadır. Erozyon yöntemi ile hazırlanan klişeler maliyet olarak son derece pahalı ve hazırlanmaları uzun zaman almaktadır. Bu yüzden fazla tercih edilmemektedir. Gofre baskı için piyasada çinko klişeler ve fotopolimer klişeler kullanılmaktadır.

Bir klişe yüksek diğer klişe alçaktadır. Dişi adı verilen klişede iş olan yer çukurdur, diğer klişeye erkek klişe adı verilir ve iş olan yerler yüksektedir. Baskı kazanında bulunan erkek klişe ile kalıp kazanında bulunan dişi klişe arasına kağıt yerleştirilir. Tümsek olan klişe diğer klişe üzerine baskı yapar ve kağıt kabarmış olur.

Gofre baskıda diğer baskı tekniklerine göre (tipoda keski) daha fazla güce ihtiyaç duyulur. Tipo makineleri bu baskı gücüne sahiptir. 26×38 ebadındaki otomatik pedallı bir makine 30 ton, 36×48 ebadındaki makine ise 60 ton basınç uygulamaktadır. Bu yüksek basınç sayesinde çok iyi gofre baskı elde edilmektedir. Forsa ayarı denilen basınç sayesinde gofre ayarı yapılabilir.350 grama kadar olan kağıtlarda forsa fazla verildiğinde kağıtta çatlamalara ve patlamalara sebep olunabilir. 

HAMUR KAĞIT

Kil ile kaplanmamış kağıt. Fotokopi kağıdı, defter, bloknot v.s. yapımında kullanır.Çoğunlukla matbaacılıkta 1.Hamur ile adlandırılır.

1.Hamur kağıdın gramajları

60 gr. – 70 gr. – 80 gr. – 90 gr. – 110 gr. – 140 gr. ve 160 gr. şeklindedir. Bunlara ek olarak 180 gr. – 200 gr. – 220 gr. – 250 gr. ve 300 gr. vardır.

İPLİK DİKİŞ

Düğümlü – Atlamalı – Normal olarak çeşitleri olan ve harmanlanan formaların iplik ile birbirlerine sırt kısımlarından tutturulma işlemidir.

Bu yöntemle formalar sırtlarından delindikten sonra; ipek, pamuk ya da naylondan yapılmış ipliklerle dikilirler.

İpliklerle dikiş yöntemi günümüzde artık makineleşmiştir. Bu makineler basılan bütün formaları ardarda ve birbirine bağlı olarak diker. Dikilen formalar daha sonra, kitap, katalog vb.ürünlerin içeriğini oluşturan gruplar halinde kesilerek birbirinden ayrılır. İplikle dikiş pahalı ama en uzun ömürlü ciltleme yöntemidir.  

KABARTMALI (EMBOS) LAK

Genelde baskı sonrası uygulama olarak kullanılmaktadır, vurgulanmak istenen logo, obje ve marka gibi grafiklere parlaklık ve embos (gofre) efekti vererek daha belirgin ve göz alıcı hale getirmektedir.

Uygulama Alanları

Katalog, Broşür, Kartvizit, Kitap Kapağı, Ambalaj, Tekstil Etiketleri, Karton Poşet, Sticker vb.Prese girecek işlerde ezilmesi sebebiyle yapılması önerilmez.

KLİŞE

Matbaada harflerin ve resimlerin basılması için hazırlanan metal kalıplardır. Başka bir deyişle TİPO baskı kalıbı da denir.

Genellikle Gofre, Varak, Soğuk Baskı gibi işlemlerde kullanılır.

  • Tipo baskıda kullanılmak amacıyla, üzerine kabartma olarak bir kompozisyon yada resim kopya edilmiş madeni levha. 
  • Çukur baskıda, fotoğrafın negatifi ve pozitifi. 

KUŞE KAĞIT

Yüzeyleri dolgu maddeleri ile kaplanıp perdahlanarak kaliteleri yükseltilen bu kâğıtların her iki yüzü parlak olanlarına kuşe kâğıdı denir. Parlak ve mat kuşe olarak iki çeşidi vardır.

Kuşe kağıdın gramajları

90 gr. – 115 gr. – 135 gr. – 170 gr. – 200 gr. – 250 gr. – 300 gr. – 350 gr. şeklindedir. Bir de bunlara ek olarak Çin’de üretilmiş olan 130 gr. ve 150 gr. kuşe kağıt türleri eklenebilir.

LAK

Lak bir koruma ve süsleme yöntemidir ki broşür, kitap kapağı, katalog, dosya, davetiye gibi işlerde baskıyı dış etkenlere karşı korumak ve ürüne parlaklık kazandırmak için baskı yüzeyine mürekkep gibi uygulanan bir laminasyon işlemidir.

UV Lak, Dispersiyon Lak, Termo Lak, Lokal (Kısmi) Lak, Kabartmalı (Embos) Lokal Lak,Simli Lak, Efekt Lak, Damla Lak gibi lak çeşitleri vardır.

LAMİNASYON

Genel manada iki veya daha fazla materyalin birleştirilerek tek ve dayanıklı bir malzeme haline getirilmesi işlemidir.Matbaacılıkta kağıdın üzerine uygulanan kaplama sistemi olarak nitelendirilir. Selofan, Lak uygulamaları vb.

LOKAL (KISMİ) LAK

Genelde baskı sonrası uygulama olarak kullanılmaktadır, vurgulanmak istenen resim, logo, obje ve marka gibi grafiklere parlaklık katarak belli bir bölgeyi daha belirgin ve göz alıcı hale getirmektedir.

LOKAL (KISMİ) LAK Uygulama Alanları

Katalog, Broşür, Kartvizit, Kitap Kapağı, Ambalaj, Tekstil Etiketleri, Karton Poşet, Sticker vb.

OFSET BASKI

Nemlendirme ve mürekkep yardımı ile yapılan, noktanın işlemine ofset baskı denir.

Kalıptan kauçuğa oradan da kağıda transfer yoluyla çalışan baskı tekniğidir.

Film yüzeyindeki tram diye adlandırdığımız noktaların kalıp yüzeyinde oluşturdukları grenler, merdaneler vasıtası ile taşınan mürekkeplerle dolarlar.Dolan noktalar, mürekkebi bir diğer kazan üzerindeki blanket adını verdiğimiz kauçuğun üzerine kauçuk da kağıt üzerine transfer eder.

Ofset Baskı Teknikleri

  • Tabaka (Düz) ofset
  • WEB (Rotatif) ofset

OTOKOPİ KAĞITLARI

Diğer adı mikro kapsül sıvamalı kâğıt olan oto-kopya kâğıtları, kendinden kopyalı kâğıtlar olarak bilinir.

Kâğıdın bir yüzüne gözle göremediğimiz, içi mürekkeple dolu mikro kapsüller sıvanır. Kâğıdın diğer yüzüne sert bir cisim ile bastırıldığında (kalem gibi) mikro kapsül patlar ve bir alttaki kâğıt yüzeyine aynı görüntü geçer. Fatura, irsaliye gibi çok kopyalı işlerde kullanılır.

CB, CFB, CF cinsleri mevcuttur.

Otokopi Kağıdının Ebatları

  • 59 cm x 84 cm
  • 70 cm x 100 cm
  • 21 cm x 29,7 cm (A4)
  • 23 cm x 33 cm

PANTONE

Pantone tarafından üretilen ve baskı dünyasının standart renklerini oluşturan katalogtur. Üretimde minval alınır.

PERFORAJ

Yırtma, katlama ya da üretim sonrası kullanımlar (kopar-al) için baskılı malzeme üzerinde sıralı küçük delikler açılması işlemidir.

Perforaj parçası olan ofset makinalarda baskı ile birlikte gerçekleştirilebilen bir işlemdir. Ofset makinada bu parçası olmayan matbaalar bıçak yaptırarak kesim makinalarında bu işlemi gerçekleştirir.

PİLYAJ

Dosya, broşür, dergi vs. gibi basılmış materyallerin kırım yerlerine denir. Cilt işlerinde, katlanmayı kolaylaştırmak için, kağıt, karton veya mukavva üstünde oluk açmak. Özel bıçak kullanılarak pedal, kazanlı veya maşalı makinalarda yapılan işlemdir.

Pilyaj kalınlığı hem bıçağa verilen milimetrik kalınlık hem de forsa ayarını yaparak sağlanır.

SAYFA

Bir yaprağın bir yüzüne denir.Bir yaprak 2 sayfadan oluşur.

SELOFAN

Kağıt, Karton gibi yumuşak dokulu ürünlerin üzerine baskıyı dış etkenlerden korumak ve tasarımı ön plana çıkartmak için kullanılan tutkal, amonyak, su malzemelerinin basınç veya sıcak termal ışıkla ürüne plastik kaplama (LAMİNASYON) sistemidir.

Mat, Parlak, Metarilize gibi çeşitleri vardır.

SERİGRAF BASKI

İnce ipek bir kalıbın içerisinden boya geçirilerek yapılan baskı tekniğidir. 3 çeşit boya maddesi kullanılır (Su bazlı,Solvent,UV). Bu maddelerin ham maddesi petroldür.

Serigrafide Solvent, PP malzemelerde zararlı olmasına rağmen başka alternatif teknik olmadığından kullanılmaktadır.

Serigrafi, bir seri baskı yapma şeklidir. Elek baskı denmesinin sebebi kalıbının ipek, ipek özelliği gösteren polyester veya metal dokumalardan oluşmasıdır. Ahşap ya da metal bir çerçeveye gerilen değişik türdeki polyester ipek kumaşının fotofilm emülsiyon denilen bir film tabakasıyla kaplanıp ışıkta pozlandıktan sonra basılması gereken grafik, bu kumaşa bir şablon gibi çıkar. Işığa duyarlı bölgeler suyun yardımı ile boşaltılır ve hassas bir şablon oluşur. Bu şablona kalıp denir. Bir ragle (ağzı keskin bir kauçuk) yardımı ile baskı yapılır. 

Serigrafi baskı her türlü malzeme ve yüzeye uygulanabilir ( Kağıt, PVC, Saç-Alimünyum, Polietilen, Polipropülen, Branda, Metalik levhalar, Tahta yüzeyler vs.). Yuvarlak baskılar yapılabilir. Aynı zamanda matbaanın baskı yapamadığı metal, seramik, kumaş ve cam gibi malzemelere baskı serigrafi ile yapılır.

Solvent ve UV mürekkepleri kullanılır. Çevreci ve daha dayanıklı olduğu için genellikle UV mürekkepler tercih edilmektedir.

Serigrafide Önemli Bilgiler

Akrilik plistrol gibi plastik baskılı materyalleri üzerine baskı yapılırken, boyalarda iyi yapışıp çabuk kuruma, yüksek ışığa dayanıklı olması gibi özellikleri aranır. Mesela; bez üzerine, ufak masa üstü bayraklar, flamalar yapılacak olursa özel kumaş boyaları.

Polyester veya polietilen gibi malzemeler üzerine baskı yapılacaksa, özel polietilen mürekkepleri cam metal gibi yüzeylere çok parlak ve dayanıklı baskı yapılması istenirse özel olarak hazırlanan yüksek yoğunluklu boyalar kullanılmalıdır.

Serigrafi mürekkepleri takım olarak saklanmak zorundadır. Aksi taktirde 8-10 saat sonra sertleşir ve bir daha kullanılamaz

SERT KAPAK

Genelde 0,5-5mm malzemelere (mukavva vb.) sıvanarak hazırlanan, baskılı kağıt, cilt bezi, deri, keten, PVC vb.malzemeler ile yapılan kapağa denir.

SICAK BASKI

Ajandalara, menülere, deri anahtarlıklara, kot etiketlerine, serigrafi baskı uygulanamayan pürüzlü deri yüzeylere klişe yapmak suretiyle rezistans aracılığı ile pres uygulanarak yapılan bir baskı tekniğidir. Sıcak baskı, rünün kimyasal yapısını değiştirdiği için baskı kalıcıdır.Termo derilerde basılan alan renk değiştirdiğinden genellikle sıcak baskı uygulaması tercih edilir.

SIVAMA

Baskı sonrası iki ayrı tabakanın birbirine tutkal yardımı ile yapıştırılması işlemidir.Otomatik ve manuel sıvama makinaları ile yapılmaktadır.Kalın gramajlı karton,mukavva gibi ürünlerde kaliteli sıvama tutkalı kullanılmalıdır.

SİMLİ LAK

Simli ve parlak bir yüzey oluşturmasından dolayı ambalaj endüstrisi için idel bir uygulamadır. Bütün renklerde geçerli olmak üzere 4 renk baskıda da uygulanabilmektedir. Yaratığı görsel efektten dolayı tercih edilen bir laminasyon çeşididir.

SPİRAL CİLT

Yaprak halinde veya forma halinde olan harmanlanmış bir işin sırt ve herhangi arzu edilen yerinden delinerek ve istenilen yerin başından sonuna kadar özel telle birleştirilme işlemidir.

STICKER

Bu kendinden yapışkanlı kağıtlar çok çeşitli olmakla birlikte, ana 5 kalem vardır. Kuşe sticker, 1.Hamur sticker, Kromolüx sticker, Şeffaf sticker, Opak sticker.

Kuşe ve 1.Hamur Sticker Ürünleri

Ofsette kullanılan çıkartmalardır. Ebatları 50 cm x 70 cm ve 70 cm x 100 cm ‘dir.

Kromolüx, Şeffaf ve Opak Çıkartmalar

% 90 serigrafta kullanılan çıkartmalardır. Ebatları 70 cm x 100 cm sabittir.
Kuşe, 1.Hamur ve Kromolüx’te arkası kesik ve düz olanı vardır. Çıkartmada gramaj yoktur ebat vardır. Aynı zamanda bobin olarakta bulunur. Bobin çıkartmayı genellikle etiketçiler kullanır.

ŞİRAZE

Kitap, katalog vb. kapağa bağlandıkları yerin iki ucunda ibrişimden örülen ince şerite denir.

TASLAMA

Mukavva ve benzeri malzeme üzerine kağıt, ciltbezi, deri vb.malzemelerin tutkal ile sıvanması işlemine denir.

TEL DİKİŞ

İç içe atılmış formaların bir kapak ile tel kullanılarak birleştirilmesi işlemidir. Genelde az sayfalı broşür tarzı işlerde kullanılır. Düz ve Omega diye ikiye ayrılır. Düz olan tel dikiş işin sırtında genelde 2 adet düz zımba şeklinde olur. Omega tel dikiş 2 veya 4 adet klasöre takılabilmek için çıkıntılıdır.

TERMO LAK

Su bazlı koruyucu ve süsleyici olup, yapışma özelliği vardır. Blister Lak olarak da bilinir. Özel tasarlanmış Termokolon lak, Alüminyum folyo (Blister folyo) üzerine tatbik edilerek sert PVC’ye ve PS’e termik yapışma sağlar.

TİPO BASKI

Metal harflerle yapılan yüksek baskıya denir. Uzun ve zahmetli bir baskı hazırlık süreci gerektirir. Metal harflerin tek tek sayfa oluşturacak bir biçimde düzenlenmesi yöntemi kullanılır.

Baskı hazırlık işlemi her ne kadar gelişim göstermiş olsa da günümüz masaüstü yayıncılık sisteminin sağladığı imkânlardan çok uzaktır. Tipo baskıda iki silindir bulunur. Bunlardan biri kalıp silindiri, diğeri baskı silindiridir. Direkt baskı sistemidir; yani kalıp üzerineki görüntü direkt baskı meteryaline aktarılır. Kalıp üzerindeki yüksek kısımlar mürekkebi alırken, alçakta kalan kısımlar mürekkebi almaz. Yüksekte kalan kısımlar baskıyı gerçekleştirir. (Patates baskısına benzer) Kalıp üzerindeki görüntü terstir.

Günümüzde kullanımı önemli oranda bırakılmıştır. Ender olarak, kartvizit, fatura ve özel koleksiyon yayınların basımında kullanılır.

Tipo baskı makinaları daha çok matbaacılığa; kesim, gofre, numaratör baskı, piliyaj-perforaj başka alanlarda hizmet eder.

TRİGROMİ

Üç renkli seri boyalarla (Cyan+Magenta+Yellow) basılan tram açıları değişik olan baskı çeşididir.

UV BASKI

U.V. (ultraviole) baskı tekniği, güneş ışığına dayanıklılığı ile baskı çalışmalarının kurumasını kısıtlamak amacı ile kurutma süresini 1 sn.’den daha az süreye inmesi ve bununla birlikte boya özelliğinden dolayı güneşten solma gibi baskıya zarar veren nedenlerin ortadan kalkmasını sağlar.

UV Baskı sistemi ile gerçekleştirilen baskı malzemesi su gibi maddelerden etkilenmezler, ofset baskı ile basılan malzemelere göre daha uzun süre bozulmazlar.

UV baskı sistemi bir çok malzemeye UV kurutma sistemi sayesinde istenilen oranda renkle rahatlıkla ve sorunsuz baskı yapılabilir. Kontrol panel etiketleri, leksan film, kağıt, şeffaf, opak çıkartma, metarilize selofanlı kağıt, alüminyum  etiketler, ürün üzerine kullanma talimatları başta olmak üzere geniş bir uygulama çeşitliliğini desteklemektedir.

UV Baskı Makinesi ile 0,22-1,00 mm kalınlıkta sert ve yumuşak tüm malzemeler üzerine baskı yapılabilmektedir. Yüksek kalitede artistik baskı modu,  keskin detaylı grafikler ve küçük fontlu yazı uygulamaları için kaliteli sonuçlar sağlamaktadır.

UV LAK

Ultraviole ışıkla kurutulan ve baskıya koruma amaçlı kullanılan lak işlemidir. U.V. Lak yani uzun haliyle Ultraviyole Lak matbaada süsleme ve koruma amaçlı yapılan bir kaplama yöntemidir. U.V. lak kaplaması hep sağlam bir ambalaj hem de güzel görünümlü bir ambalaj için gerekli kaplama yöntemidir.

Ultraviyole ışıklarla yapıldığı için U.V. Lak şeklinde isimlendirilir. UV sertleşmeli laklar sentetik bazlı yüksek aktiflikte de kimyasal (Fosfor) bağlayıcılardan oluşur. Yüksek vizkositeli muhtevalar propolimer, düşük vizkosiletiler ise monomer olarak tanımlanır.

Gündelik kullandığımız, tükettiğimiz ürünlerin bazılarında lak vardır, özellikle nemli kullanım alanları olan ürünler ve nemden ciddi şekilde korunması gereken ürünlerde ve özellikle paket görünümü önemli olan ürünlerde de lak kullanılır.

ÜSTTEN TEL DİKİŞ

Sırttan tutturulmayacak kadar kalın kitap, dergi, makbuz, bloknot, fatura ve bilet koçanlarının biraraya getirilmesinde üstten telle dikiş yöntemi kullanılır.

Tek dezavantajı sayfaların tamamen açılmasına olanak vermemesidir. Tel, zamanla paslanıp sayfayı yırtabilir. Bu nedenle telle dikiş yöntemi, sözlük, ansiklopedi gibi başvuru niteliği taşıyan ve uzun ömürlü olması gereken yayınlarda tercih edilmemelidir. 

VARAK BASKI

Isıtılmış bir klişe vasıtasıyla folyonun (Varak Malzemesi) taşıyıcısından kurtulup basılacağı alana transfer olması işlemidir. Varak klişeleri tek taraflıdır.

Metal klişe veya kurşundan hazırlanmış tipo baskı kalıbının ısıtılarak, cilt bezi ya da benzeri bir materyal üzerine konulmuş yaldız kağıdına (elle veya mekanik) yoluyla elde edilen transfer baskı. 

VERNİK

Baskı yüzeyine uygulanan koruma işlemlerinden biri olup dayanıklılık ve parlaklığı lak kadar olmasa da yüzeye uygulanması kolay bir maddedir.

Ofset Baskı makinalarında renk baskısından sonra uygulanır.Mat ve Parlak çeşidi vardır.

YALDIZ

Varak baskıda kullanılan altın gümüş ve alternatif renkler ile kaplı metalik folyo malzemesidir.

YARIM KESİM

Bir bıçak ile malzemenin belli bir derinliğe kadar kesilmesi işlemidir.Genelde etiket(sticker) kesimlerinde taşıyıcı ile etiketi ayırmak için kullanılır.

Tags:

Sürekli gelişimi prensip edinmiş, ihtiyaçlarınıza daima refleks gösteren dinamik ve yenilikçi bir ekip ile birlikte harika sonuçlar yaratmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Şimdi!

Bize Ulaşın
Maltepe Mah. Davutpaşa Cad. No:101 Davutpaşa Emintaş Matbaacılar Sitesi No:569 34010 Zeytinburnu İstanbul

© 2020 Tüm hakları saklıdır.

Scroll to top